حسابرسی عبارت است از بازرسی جستجوگرانه کلیه مدارک و اسناد حسابداری به منظور کشف تقلب و اشتباه. هدف از آن اظهارنظر نسبت به این موضوع است که آیا صورتهای مالی بر اساس استانداردهای حسابداری تهیه شده است یا خیر.
انواع حسابرسی
حسابرسی انواع گوناگون دارد و مهمترین آنها عبارتند از:
1. حسابرسی صورتهای مالی
2. حسابرسی رعایت
3. حسابرسی عملیاتی
4. حسابرسی قانونی
5. حسابرسی داخلی
1. حسابرسی صورتهای مالی
هدف اصلی این حسابرسی، اعتباردهی به صورتهای مالی است. منظور از اعتباردهی، اظهار نظر حسابرسان نسبت به مطابقت تمامی جنبههای با اهمیت ادعاهای منعکس در صورتهای مالی بر اساس استاندارد های حسابداری می باشد. معمولا این اظهارنظر به صورت مقبول، مشروط، مردود و یا عدم اظهارنظر می باشد.
2. حسابرسی رعایت
هدف از حسابرسی رعایت، تعیین میزان رعایت احکام، سیاستها، پیمانها، قوانین و مقررات دولتی و کنترلهای داخلی توسط شرکتهای مورد رسیدگی است. انجام حسابرسی طرحهای عمرانی نمونه ای از حسابرسی رعایت می باشد که در آن حسابرسان به دنبال میزان رعایت احکام و سیاستهای قانونی از جمله قانون محاسبات عمومی، شرایط عمومی پیمان، قانون مناقصات و ... می باشد.
3. حسابرسی عملیاتی
حسابرسی عملیاتی، عبارت است از بررسی و ارزیابی میزان رعایت صرفه ی اقتصادی در زمان تهیه ی منابع و ارزیابی میزان کارایی در زمان استفاده از منابع و اثربخشی عملیات برای دستیابی به اهداف تعیین شده ی سازمان جهت ارائه ی پیشنهادات اصلاحی به مدیران سازمان می باشد.
4. حسابرسی قانونی
ارائه خدمات «حسابرسی قانونی» عمدتا در زمان بروز اختلافات مالی، تقلبهای تجاری یا کارکنان شرکتها، خسارتهای تجاری و اقتصادی، اختلاف بین سهامداران یا شرکا و... انجام می شود.
در سال های اخیر باتوجه به گسترش فعالیت های شرکت ها و همچنین وجود الزامات قانونی (به عنوان مثال الزامی بودن وجود کمیته و واحد حسابرسی داخلی در شرکت های بورسی) نیاز به تشکیل واحد حسابرسی داخلی به میزان روز افزونی احساس می شود. حسابرسان داخلی با انجام فعالیت های اطمینان بخش در جهت بهبود عملیات و اثربخشی فرایندهای راهبری، سازمان را در رسیدن به اهدافش یاری می رساند.
مالیکده آماده ارائه خدمات مشاوره حسابرسی به شما میباشد.