شرکت های فعال در بورس موظف می باشند صورت مالی فعالیت های خود را ارائه دهند تا همه ذینفعان ( سهامداران و سرمایه گذاران و... )، درباره وضعیت مالی و شیوه فعالیت شرکت با خبر باشند. در ادامه به صورت خلاصه تعریفی از صورت مالی و انواع آن و همچنین توضیحاتی درباره هدف از تهیه صورت های مالی تشریح می شود.
صورت مالی چیست ؟
نتیجه فعالیت یک مجموعه در یک بازه زمانی مشخص در گزارشاتی ارائه می گردد که به آنها " صورت های مالی " می گویند. این گزارش ها دارای چارچوب و اصول مشخصی می باشند که برای تهیه و تنظیم آن باید اصول حسابداری و استانداردهای مربوطه گزارشگری رعایت گردد تا وضعیت و اطلاعات شرکت به صورت دقیق و جامع در اختیار مطالعه کنندگان صورت مالی قرار گیرد.
هدف ارائه صورت های مالی یا گزارشات مالی :
انعکاس اطلاعات به شکل خلاصه و طبقه بندی شده در راستای آشکار کردن وضعیت، عملکرد و انعطاف پذیری مالی مجموعه، به طوری که ذینفعان قادر باشند از آن اطلاعات برای تصمیم گیری های اقتصادی خود ( با هدف پیش بینی، مقایسه، ارزیابی مبلغ و زمان، عدم قطعی نبودن جریان های نقدی احتمالی )، استفاده نمایند.
انواع صورت مالی :
1. ترازنامه
2. صورتحساب سود و زیان انباشته
3. صورت حساب گردش سود و زیان جامع
4. صورت گردش وجوه نقد
5. صورت مالی میان دوره ای
6. صورت سرمایه
شماره های 1 الی 4 از مهمترین صورت های مالی می باشند که به آنها " صورت های مالی اساسی " گفته می شود.
1- ترازنامه :
ترازنامه وضعیت مالی یک واحد تجاری را در یک زمان تعیین شده بیان می کند. در قسمت های مختلف ترازنامه 3 گروه : دارایی و بدهی و سرمایه ( عناصر ترازنامه ) وجود دارد. ترازنامه به زبان ساده بیان می کند که یک واحد تجاری در یک مقطع زمانی چه میزان دارایی و بدهی و سرمایه ذر اختیار دارد.
2- صورت سود و زیان :
صورت سود و زیان، ماحصل فعالیت یک واحد تجاری را با آشکار ساختن میزان درآمد و هزینه و در نهایت سود یا زیان در یک بازه زمانی تعیین شده، برای استفاده کنندگان به نمایش می گذارد.
3- صورت سود و زیان جامع :
گزارشی که تمام تغیرات افزاینده یا کاهنده ناشی از درآمدها یا هزینه ها (هم تحقق یافته و هم تحقق نیافته) را حین دوره مالی نشان می دهد " صورت سود و زیان جامع " می گویند.
4- صورت جریان وجوه نقد :
صورت جریان وجوه نقد گزارشی می باشد که تغییرات در وجوه نقد یک مجموعه را که ناشی از فعالیت های عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی در یک دوره زمانی مشخص است، نمایش می دهد.
برخی از زمینه های تجزیه و تحلیل صورت های مالی :
• بررسی نسبت های نقدینگی، ارزیابی و تحلیل توان مالی شرکت نسبت به بازپرداخت بدهی های جاری و بازپرداخت تسهیلات مالی دریافتی.
• بررسی استفاده بهینه از دارایی های ثابت و منابع سرمایه ای.
• بررسی ساختار سرمایه و وضعیت منابع انسانی.
• ارزیابی پروژه ها و طرح های در دست اجرا.
• بررسی توانایی و قدرت مجموعه در جذب مشتری جدید و حفظ مشتریان قدیم.
• تجزیه و تحلیل موارد هزینه ای و بهای تمام شده کالای ساخته شده و فروش رفته.
• بررسی نسبت های عملیاتی از جمله گردش کالا و تولید به نحوی که قادر بود فرآیند را از زمان تامین مواد اولیه، تولید و زمان انتظار برای عملیات توزیع و فروش و در پایان دوره نقد شوندگی آن را تجزیه و تحلیل کرد.